Vargas Llosa: “Espero que el corrent independentista, tan estès i popular a Catalunya, vagi corrent cap a un cabal minoritari”

Mario Vargas Llosa va inaugurar ahir dilluns al vespre l’Espacio Arte y Cultura dedicat a la tauromàquia a Madrid, a prop de la plaça de toros de Las Ventas. En una trobada amb l’escriptor Fernando Sánchez Dragó el Nobel de literatura peruà va manifestar que  “Catalunya té vocació de modernitat, expressada en la cultura, i els breus hi tornaran”. “Seguiran apareixent toreros catalans i l’afició es bolcarà en les seves places”, va proclamar l’autor ‘La fiesta del chivo’ abans d’afegir que “espero que el corrent independentista, tan estès i popular a Catalunya vagi corrent cap a un cabal minoritari”, fent referència a la prohibició dels braus a Catalunya. Per a l’escriptor peruà aquest fet “no revela un amor al brau sinó que té una intenció separatista per a demostrar que Catalunya no pertany a Espanya”.

Vargas Llosa es va mostrar esperançat: “la ‘Fiesta’ sobreviurà a aquest i altres intents abolicionistes” i va advertir que no és lògic prohibir-la als menors ja que considera que els braus són “alta pedagogia”. “Jo vaig portar els meus fills a la plaça quan eren petits i cap d’ells m’ha sortit cruel, perquè aquest és un espectacle de creació de bellesa com la poesia, la música i la novel·la”. Amb tot, l’escriptor considera que “els antitaurins tenen diferents fronts, i hi ha una cultura animalista respectable que hi veu crueltat”, encara que adverteix que és “una interpretació equivocada”.

Sánchez Dragó li va recordar amb ironia a Vargas Llosa que Hemingway va dir una vegada que hagués preferit “tallar una orella a Las Ventas abans que guanyar el premi Nobel”. Vargas Llosa li va contestar que “no s’ha de barrejar l’aigua amb l’oli, l’ideal és rebre el Nobel i l’orella a Las Ventas”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *