Espanya va perdre Cuba al 1898 i ara perd YPF a Argentina i REE a Bolívia

El president de Bolívia, Evo Morales, va anunciar ahir dimarts l’expropiació de les accions de Red Eléctric Española (REE) i va ordenar a les forces armades la custòdia de les instal·lacions. “Avui en dia, com a just homenatge als treballadors i al poble bolivià que ha lluitat per la recuperació dels recursos naturals i dels serveis bàsics, nacionalitzem  la Transportadora de Electricidad (TDE)”, va dir en un acte a La Paz amb motiu del Primer de Maig.

El mandatari va fer l’anunci de l’expropiació poques hores abans d’inaugurar amb el president de la petroliera espanyola Repsol, Antonio Brufau, la segona planta processadora de gas del camp Margarida, al sud de Bolívia, el que permetrà augmentar les exportacions a Argentina. El decret aprovat ahir estableix la “nacionalització” de “la totalitat de les accions que conformen el paquet accionarial que posseeix la societat Red Eléctrica Internacional-SAU”, filial de REE, i instrueix el seu registre a nom de l’Empresa Nacional d’Electricitat (ENDE), estatal.

Morales va justificar l’expropiació assegurant que “aquesta empresa internacional espanyola en 16 anys només ha invertit 81 milions de dòlars, una inversió mitjana de cinc milions a l’any”, que considera insuficient. Després de llegir el decret, el governant va demanar al comandant de les Forces Armades, general Tito Gandarillas, “fer la presa corresponent de les instàncies d’administració i operació de la TDE”. “És obligació de les Forces Armades recuperar l’electricitat per al poble bolivià”, va afegir. A més de les elèctriques, el mandatari ha nacionalitzat una quinzena d’empreses d’hidrocarburs, ciments i mines, entre d’altres, des que va arribar al poder el 2006.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *