Escòcia comença la campanya pel referèndum del 2014 mentre el president Mas prepara el fracàs anunciat del pacte fiscal

La coalició de partits defensors del “sí” al referèndum sobre la independència d’Escòcia llancen la seva campanya oficial de cara a la cita a les urnes, que qualifiquen d’extensa i multipartidista. Des d’avui i fins a la tardor del 2014, l’organització “Sí Escòcia” tractarà de convèncer l’electorat perquè doni suport a la crida a la separació del Regne Unit efectuada pel primer ministre escocès, Alex Salmond, líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP).

L’objectiu d’aquesta organització és “crear la campanya ciutadana més àmplia de la història d’Escòcia” perquè els votants reconeguin que “la gent a qui més li preocupa Escòcia és la gent que ha de governar Escòcia”, segons explica Stephen Noon, un dels seus portaveus i exconseller del SNP. Noon assegura que l’esdeveniment ha suscitat interès en “tots els racons del món, des de la Xina als Estats Units, des d’Espanya a Alemanya”. Durant la jornada, la campanya també presentarà un document d’afirmació de la independència anomenat “Declaració del Si”, un “poderós concepte” que Noon considera que “encapsula la veritat sobre la independència”.

“Si creus en aquest concepte, ja ets un partidari del Sí o estàs a prop de ser-ho. Hi ha gent que pensa que a Westminster (Parlament britànic) són millors que nosaltres, que, de fet, som massa petits. Aquests són els partidaris del No”, argumenta Noon. El gener passat, Salmond va revelar que la pregunta que es farà als escocesos en el referèndum que es planeja per a la tardor serà: “Està d’acord que Escòcia sigui un país independent?”. El dirigent nacionalista ha detallat al Parlament escocès el pla per convocar un plebiscit sobre la independència del país, que des de fa 300 anys forma part del Regne Unit.

Mentrestant, el president Mas ha finalitzat la primera ronda de contactes amb els partits polítics per a construir un front comú per a defensar el pacte fiscal a Madrid, que encara no ha concretat públicament en què consisteix i que el mateix president Mas ha reconegut en declaracions recents a 8TV que no serà possible aconseguir.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *